Wat zijn de nadelen van Ashwagandha?

Dagelijks gebruik van Ashwagandha wordt steeds populairder. De gezondheidsvoordelen spreken veel mensen aan, gebruikers ervaren onder andere verhoogde energie en uithoudingsvermogen en verbeterde sportprestaties. Als gebruiker is het ook belangrijk om samen met een expert een weloverwogen besluit te nemen of Ashwagandha past binnen jouw dieet. Dit betekent ook dat je je moet voorbereiden op mogelijke negatieve bijwerkingen die volledig kunnen afhangen van de persoon, de dosis en andere factoren. 

Lees in deze blog de verschillende negatieve bijwerkingen die je mogelijk kunt krijgen bij langdurig Ashwagandha gebruik en hoe je eventuele risico’s kunt mitigeren. 

Negatieve bijwerkingen bij het nemen van Ashwagandha

De negatieve bijwerkingen door het consumeren van Ashwagandha hangen af van verschillende factoren. Voorbeelden daarvan zijn hoe je het middel neemt, hoeveel je neemt en je persoonlijke gezondheidssituatie.

Wanneer Ashwagandha op de huid geplaatst wordt is er nog te weinig informatie bekend over de bijwerkingen die kunnen optreden. Wanneer je het middel slikt via de mond kan de gebruiker bijwerkingen ervaren. De kans op bijwerkingen verhoogt bij langdurige inname en een hoge dosis. Het is nog niet duidelijk wat de effecten van Ashwagandha kunnen zijn na jarenlang gebruik, daarvoor is nog te weinig bewijs uit onderzoek beschikbaar. Dagelijks gebruik tot 3 maanden lang blijkt uit onderzoek veilig te zijn. 

Bij langer gebruik dan drie maanden kun je de volgende bijwerkingen ervaren:

  • Onrustige maag
  • Diarree
  • Overgeven
  • In zeer zeldzame gevallen problemen met de lever

Bijwerking in speciale situaties 

Mocht je zwanger zijn dan wordt het afgeraden om Ashwagandha dagelijks te consumeren. Er is wat voorlopig onderzoek beschikbaar dat suggereert dat langdurig gebruik van het kruid impact kan hebben op de geboorte. Wat betreft borstvoeding is nog te weinig informatie beschikbaar wat de effecten zijn van Ashwagandha. 

Voorkom negatieve bijwerkingen van Ashwagandha gebruik

Wil je negatieve bijwerkingen voorkomen? Dan kun je een aantal acties ondernemen. Het wordt aangeraden om een expert of je zorgverlener te raadplegen wanneer je dagelijks Ashwagandha wilt consumeren, met name als je al medicijnen gebruikt. In het geval je gaat beginnen is het ook verstandig om niet direct met een hoge dosis (1000 mg) te beginnen maar eerst met een lage hoeveelheid. Een dosis van bijvoorbeeld 250 mg per dag in het begin geeft je de ruimte om te ontdekken hoe je lichaam op het kruid reageert. Mocht je toch wat bijwerkingen ervaren na dagelijkse consumptie van Ashwagandha? Schakel dan altijd meteen de hulp in van je zorgverlener.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *