Wanneer moet je stoppen met Ashwagandha innemen?

Wanneer je Ashwagandha supplementen slikt kun je genieten van vele belangrijke gezondheidseffecten. Over het algemeen is het veilig om Ashwagandha dagelijks te gebruiken en ervaren de meeste mensen vrijwel geen bijwerkingen. Voorlopig onderzoek suggereert dat bij 1 tot 3 maanden dagelijks gebruik vrijwel geen risico’s zijn verbonden aan het consumeren van Ashwagandha supplementen. Desondanks kunnen gebruikers onder bepaalde omstandigheden bijwerkingen ervaren. 

Lees in onze blog van vandaag meer over wanneer je moet overwegen om (tijdelijk) te stoppen met het gebruiken van Ashwagandha. 

Signalen voor tijdelijk stoppen met Ashwagandha gebruik

Onderzoek heeft tot nu geen bewijs gevonden voor significante risico’s wanneer je als gebruiker dagelijks Ashwagandha neemt in de eerste 1 tot 3 maanden. Echter, kan de impact van het extract op jouw lichaam flink afhangen van een aantal factoren. Onder andere de dosis, je gewicht, gezondheid en dieet kunnen invloed hebben op hoe je het middel ervaart. Blijf je Ashwagandha voor een zeer lange tijd dagelijks nemen (>3 maanden) is het goed om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen die je kunt ervaren. Door de symptomen tijdig op te merken kun je direct handelen en risico’s voorkomen. 

Een aantal van de belangrijkste bijwerkingen waar je op dient te letten zijn als volgt: 

  • Maagklachten

Studies suggereren dat Ashwagandha maagklachten kan geven. Een voorkomende klacht is maagkramp. 

  • Diarree

Het darmstelsel kan wat van slag raken, wat resulteert in een slappe ontlasting.

  • Braken

Klachten in de maag en darmstelsel kunnen uitmonden tot braakneigingen en daadwerkelijk braken.

  • Leverproblemen

In zeer zeldzame gevallen zijn leverproblemen geregistreerd ten gevolge van Ashwagandha gebruik. Mocht je al een zwakke lever hebben of problemen ervaren, dien je direct te stoppen en medisch advies op te vragen. 

  • Impact op je emoties

Langdurig gebruik kan adrenaline niveaus in het lichaam reduceren waardoor je emoties wat kunnen afvlakken. Hoewel dit niet direct een gezondheidsrisico is, is het belangrijk om hierop van op de hoogte te zijn en naar te handelen.

Mocht je tijdens het gebruik van Ashwagandha supplementen een van de bovenstaande symptomen ervaren, is het verstandig om direct met een zorgverlener te praten en je inname te reduceren of zelfs (al dan niet tijdelijk) te stoppen. Met de zorgverlener kun je vervolgens bespreken of de symptomen inderdaad een verband hebben met je Ashwagandha gebruik en of het nodig is om te stoppen met de supplementen. 

Risico’s voorkomen en beperken

Wil je beginnen met Ashwagandha supplementen? Super! Je kunt makkelijk en snel aan de slag met de supplementen en deze zijn eenvoudig dagelijks in te nemen. Om risico’s te beperken of zelfs helemaal te voorkomen is het verstandig om expert advies te vragen om te kijken of Ashwagandha inderdaad past in je dieet. Wanneer je van start gaat kun je ervoor kiezen om te beginnen met een lagere dosis, bijvoorbeeld door de supplementen niet dagelijks maar om de dag te slikken. Hierdoor kun je eerst goed monitoren hoe je lichaam reageert op het kruid alvorens je de dosis verhoogt.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222