Testosteron verlaging bij mannen: Hoe Ashwagandha kan helpen

Testosteron is een belangrijk hormoon in het menselijk lichaam. Bij mannen speelt het hormoon een belangrijke rol in veel processen waaronder het controleren van vet in het lichaam, cholesterol en glucose niveaus in balans houden en ondersteunt het je libido en spierontwikkeling. Daarnaast speelt het hormoon een essentiële rol in de puberteit bij mannen. Deze testosteron waardes blijven vanaf de puberteit hoog maar nemen gestaag af wanneer je je in de dertige jaren bevindt. Dit kan een significante impact hebben op je lichaam en energieniveaus. Ashwagandha is een steeds populairder middel geworden om de verlaging van Ashwagandha tegen te gaan. Door dagelijks het kruid te gebruiken kunnen de testo waardes significant stijgen wat een positieve impact kan hebben op mannen. 

Lees in onze blog van vandaag hoe testosteron verlaging bij mannen een essentiële rol speelt in de ouderdom en hoe je met Ashwagandha de testo waardes in je lichaam weer kunt verhogen. 

Belang van testosteron

Testosteron is een zeer belangrijk hormoon voor mannen. Zo helpt het de aanmaak van spieren te stimuleren en verhoogt het de dichtheid van botten en houdt het deze gezond. Sperma aanmaak wordt ook gestimuleerd door testosteron en is dus belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man. Ook je libido is sterk gelinkt aan testo waardes en vele lichamelijke processen vinden hun oorsprong in testosteron, waaronder haargroei, vet distributie en gezonde bloedcel niveaus. Stuk voor stuk belangrijke lichamelijke processen voor mannen. 

Testosteron verlaging bij mannen

Tussen mannen kunnen testosteron niveaus flink variëren maar een herkenbaar patroon bij vrijwel alle mannen is de afname van testo waardes naarmate je ouder wordt. Een gemiddelde man van zeventig zal ongeveer 30% minder testosteron aanmaken dan tijdens zijn piek in de puberteit. In de onderstaande figuur is afgebeeld hoe de testo waardes over tijd afnemen naarmate je ouder wordt. Hoogste testosteron niveaus zijn over het algemeen te vinden tijdens en net na de puberteit.  Vanaf een testosteroniveau van 300 ng/dL en lager zul je significante impact ervaren van de lage testo waardes. Symptomen bestaan onder andere uit lage energieniveaus, slechte slaap, geen sex drive, toename van het gewicht en lage spiermassa. Stuk voor stuk erg onprettige symptomen. 

Figuur 1: Testosteron verlaging in relatie tot de leeftijd van mannen (bron; honehealth.com)

Impact van Ashwagandha op het testosteronniveau

Door dagelijks en langdurig Ashwagandha te slikken kun je de testosteronwaardes in je bloed significant verhogen. Onderzoek heeft aangetoond tot wel 15% meer testosteron te meten bij gebruikers die dagelijks en voor een langere tijd Ashwagandha gebruikten ten opzichte van de testgroep. Hierdoor kunnen de onprettige effecten van lage testo waardes snel verdwijnen en voel je jezelf een stuk energieker, verbeterd je spiergroei, betere slaap en heb je een hoger libido. 

Afhankelijk van de dosis die je neemt en persoonlijke factoren, kun je sneller de impact op je testo waardes ervaren. Een hogere dosis van 1000 milligram kan ervoor zorgen dat je al na 6 weken een verhoging van testosteron in het bloed kunt meten.