Potentiële Bijwerkingen van Ashwagandha: Wat je Moet Weten

Wil je beginnen met het gebruiken van Ashwagandha? Dan kan het wellicht intimiderend zijn om het kruid dagelijks te gebruiken. Veel gebruikers spreken vol lof over het middel in verband met de vele positieve effecten die zij ervaren. Zo kan het middel bij langdurige en dagelijkse consumptie een flinke reductie ervaren in het stresshormoon cortisol, waardoor je minder stress ervaart en kalmer wordt. Daarnaast kan het middel ook de sportprestaties verbeteren, waardoor het kruid ook populair is onder sportieve gebruikers. 

Lees in deze blog alles wat je moet weten omtrent Ashwagandha gebruiken en de mogelijke bijwerkingen die je kunt verwachten en hoe je jezelf daartegen kunt beschermen. 

De bijwerkingen van Ashwagandha

Ashwagandha wordt al duizenden jaren gebruikt door traditionele culturen in Azië en met name India. Het is een volledig natuurlijke plant waarvan de bladeren en wortels worden gebruikt om te vermalen tot een poeder. Het kruid kan vervolgens bewerkt worden om te consumeren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het direct op de huid te plaatsen, te drinken in de vorm van een thee of door het te slikken als supplement. De rijke historie van het middel en het feit dat het kruid een natuurlijke middel is geeft veel gebruikers vertrouwen in het kruid. 

Desondanks kun je als gebruiker negatieve bijwerkingen ervaren afhankelijk van veel factoren, waaronder je persoonlijke gezondheid en de dosis die je neemt. Iedereen reageert anders op Ashwagandha dus is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen zodat je op tijd hierop kunt reageren. De meest voorkomende negatieve werkingen bestaan uit het volgende:

  • Maag klachten: Langdurige Ashwagandha gebruik kan zorgen voor maagklachten. Je kunt maagkrampen en lichte pijn ervaren. 
  • Diarree: Ook de stoelgang kan mogelijk wat ongemakkelijk voelen na langdurig gebruik van het kruid. Dit kan ervoor zorgen dat je ontlasting afzwakt en je diarree ervaart. 
  • Braken: De maagklachten kunnen dermate erg worden dat je kunt gaan braken. 
  • Leverproblemen: In zeer zeldzame gevallen kan de gebruiker problemen krijgen met de lever. Als je een zwakke lever hebt of last krijgt dan is het belangrijk om direct te stoppen met Ashwagandha gebruik en medische hulp te zoeken. 

Mocht je symptomen hebben, stop dan direct met Ashwagandha gebruik en raadpleeg een medisch expert. 

Is Ashwagandha gevaarlijk?

Voorlopig onderzoek suggereert dat Ashwagandha veilig te gebruiken is voor de meeste mensen en in de meeste gevallen kun je het middel elke dag voor een maand slikken zonder negatieve bijwerkingen te ervaren. Het middel wordt daarom niet als gevaarlijk gezien. Wel is het altijd handig om goed op te letten wanneer je Ashwagandha neemt. Het is aan te raden om tijdens een zwangerschap consumptie van het supplement te stoppen, ook wanneer je borstvoeding geeft. Daarnaast kunnen mensen die allergisch zijn voor nachtschade planten mogelijke bijwerkingen ervaren bij Ashwagandha gebruik. 

Hoe je de negatieve effecten kunt beperken

Door goed voorbereid aan de slag te gaan kun je mogelijke bijwerkingen van Ashwagandha gebruik beperken of volledig voorkomen. Door eerst te beginnen met een lagere dosis, van bijvoorbeeld 250 of 500 milligram, kun je kijken hoe je lichaam reageert op het middel. Als het gebruik comfortabel aanvoelt kun je mogelijk je dosis verhogen naar bijvoorbeeld 1000 milligram. 

 Wanneer je mogelijke negatieve effecten ervaart nadat je dagelijks Ashwagandha consumeert is het verstandig om direct je zorgverlener te raadplegen. Je kan daarnaast ook stoppen met het gebruik van Ashwagandha om te kijken of de symptomen afnemen. Als dat niet zo is, blijft het verstandig om advies op te vragen bij een medisch expert. 

Conclusie

Hoewel je als gebruiker mogelijke bijwerkingen kunt ervaren, heeft het middel een rijke gebruik historie en zijn de risico’s beperkt. Voorlopig onderzoek toont aan dat de meeste mensen dagelijks Ashwagandha kunnen consumeren voor een maand zonder enig risico op te lopen. Je kunt het kruid makkelijk en snel consumeren door het dagelijks als supplement te slikken. Lees op onze review pagina de beste en voordeligste Ashwagandha supplementen en kies er eentje die aansluit op je behoeftes.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222