Mogelijke Neveneffecten van Ashwagandha die Je Moet Kennen

Ashwagandha, ook wel bekend als Withania somnifera, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde. Het staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen het lichaam zich aan te passen aan stress. Maar zoals met veel natuurlijke supplementen, zijn er enkele potentiële bijwerkingen en zorgen die je in overweging moet nemen voordat je besluit dit kruid te gebruiken.

Lees in deze blog van vandaag welke bijwerkingen je mogelijk kunt verwachten en hoe je de risico’s kunt beperken. 

Ashwagandha bijwerkingen afhankelijk van gebruiksmethode

Afhankelijk van hoe je het middel gebruikt, kan de ervaring verschillen. Over het algemeen is het veilig om het middel te gebruiken voor 1 tot 3 maanden. In de meeste gevallen is langer gebruik ook volledig veilig, echter kun je mogelijk neveneffecten ervaren. Het is verstandig als gebruiker om hierop de hoogte te zijn zodat je direct kunt schakelen naar een medisch expert en indien nodig met de supplementen kunt stoppen. Hieronder kun je lezen hoe de gebruiksmethode effect kan hebben op de mogelijke bijwerkingen. 

Orale Inname

Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het tot drie maanden oraal wordt ingenomen. Echter, de langetermijnveiligheid is niet volledig bekend. Hiervoor is namelijk meer en groter onderzoek nodig. Bij het innemen van grote doses kunnen sommige mensen maagklachten, diarree en overgeven ervaren. In zeldzame gevallen kunnen er ernstige leverproblemen optreden, waaronder leverfalen dat kan leiden tot een levertransplantatie.

Toepassingen op huid

Er is niet genoeg betrouwbare informatie over de veiligheid van Ashwagandha wanneer het op de huid wordt aangebracht. Het is daarom aan te raden om voorzichtig te zijn bij het gebruik van topische producten die Ashwagandha bevatten. Topische toepassingen verwijzen naar producten die zijn ontworpen om direct op de huid of slijmvliezen te worden aangebracht, zoals crèmes, zalven en lotions. 

Effecten van Ashwagandha gebruik in speciale situaties

In specifieke scenario’s kunnen de effecten van Ashwagandha gebruik extra kritiek zijn. Lees hieronder een overzicht van verschillende situaties waarbij mogelijke neveneffecten van Ashwagandha gebruik extra aandacht vereisen. 

Ashwagandha en het effect tijdens Zwangerschap en Borstvoeding

Ashwagandha wordt als waarschijnlijk onveilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Hoewel het onderzoek nog voorbarig is, zijn er aanwijzingen dat het miskramen kan veroorzaken. Let daarom goed op wanneer je het middel neemt, met name wanneer je zwanger wilt worden of al bent. Er is ook onvoldoende informatie over de veiligheid van Ashwagandha tijdens het geven van borstvoeding. Het is daarom het beste om het gebruik te vermijden tijdens deze perioden.

Auto-immuunziekten

Mensen met auto-immuunziekten zoals MS, lupus, reumatoïde artritis, en anderen moeten voorzichtig zijn met Ashwagandha. Dit kruid kan het immuunsysteem actiever maken, wat de symptomen van auto-immuunziekten kan verergeren.

Chirurgische Ingrijpen

Ashwagandha kan het centrale zenuwstelsel vertragen. Hierdoor maken gezondheidszorg aanbieders zich zorgen dat het de effecten van anesthesie en andere medicijnen tijdens en na een operatie kan versterken. Het wordt aanbevolen om ten minste twee weken voor een geplande operatie te stoppen met het gebruik van Ashwagandha.

Schildklieraandoeningen

Er zijn aanwijzingen dat Ashwagandha de schildklierhormoonspiegels kan verhogen. Mensen met schildklieraandoeningen of degenen die schildklierhormoon medicatie nemen, moeten daarom voorzichtig zijn met Ashwagandha.

Aanbevelingen

Voor degenen die overwegen Ashwagandha te gebruiken, is het essentieel om met een gezondheidsdeskundige te overleggen, vooral als je al bestaande gezondheidsaandoeningen hebt. Het is ook raadzaam om te beginnen met een lage dosis om te zien hoe je lichaam reageert en de dosis geleidelijk te verhogen indien nodig.

Conclusie

Ashwagandha kan vele voordelen bieden, maar het is essentieel om je bewust te zijn van de mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen. Door geïnformeerd te blijven en met een gezondheidsdeskundige te overleggen, kun je de voordelen maximaliseren en de risico’s minimaliseren.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222