Is ashwagandha gevaarlijk?

Ashwagandha, ook wel bekend als Indiase ginseng of winterkers, is een populair supplement dat zijn oorsprong kent in de Ayurvedische geneeskunde, een traditionele Indiase geneeskundige praktijk. Tegenwoordig wordt het met name gekocht in een extract vorm, onder de naam KSM-66. Hoewel Ashwagandha veel voordelen kan hebben, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke risico’s.

In dit artikel geven we je een overzicht van de laatste bijwerkingen die bekend zijn op het moment. Daarbij is het belangrijk om te weten dat bijwerkingen sterk afhangen van de dosis die je neemt, medicijnen die je slikt en je eigen gezondheid in het algemeen. Bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen kan het worden afgeraden om het supplement te gebruiken. Ben je gezond, is het goed mogelijk dat je geen bijwerkingen ervaart. Let daarbij goed op dat je je Ashwagandha supplement op een juiste manier tot je neemt. De gebruiksinstructies worden meestal meegeleverd bij de aankoop. 

Mocht je na dit artikel verdere twijfels hebben, raden we altijd aan om een arts te raadplegen. Net als bij elk supplement, is het het beste om een zorgverlener te raadplegen voordat je begint met het gebruik van Ashwagandha, vooral als je andere medicijnen gebruikt of bepaalde gezondheidstoestanden hebt. 

Nachtschade allergieën of gevoeligheden

Allereerst, als je allergisch bent voor nachtschade planten, zoals tomaten, aardappelen of aubergines, is het mogelijk dat Ashwagandha ook een reactie veroorzaakt. Hoewel dergelijke reacties zeldzaam zijn, is het voor sommige mensen met nachtschade gevoeligheden iets om op te letten.

Schildklieraandoeningen

Het is bekend dat Ashwagandha de schildklierfunctie beïnvloedt, wat positief kan zijn voor mensen met een trage schildklier. Echter, voor mensen met hyperthyreoïdie, waarbij de schildklier al te veel hormonen produceert, kan het gebruik van Ashwagandha mogelijk een overdreven effect hebben.

Zwangerschap en borstvoeding

Hoewel er beperkt onderzoek is, wordt over het algemeen aangeraden dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, Ashwagandha vermijden. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van dit supplement kan leiden tot problemen zoals vroegtijdige geboorte.

Maagklachten

Sommige mensen kunnen last krijgen van maagklachten, zoals diarree of maagkrampen, bij het gebruik van Ashwagandha, vooral bij hoge doseringen. Het is daarom aan te raden te beginnen met een lage dosis en te zien hoe je lichaam reageert.

Interactie met medicijnen

Ashwagandha kan interacties hebben met bepaalde medicijnen, zoals sedativa, een medicatie voor hoge bloeddruk, en medicatie voor diabetes. Overleg altijd met je arts als je Ashwagandha wilt combineren met andere medicijnen.

Slaperigheid

Het gebruik van Ashwagandha kan slaperigheid veroorzaken. Dit wordt meestal als een positief element gezien. Echter kan het supplement in combinatie met andere stoffen dit effect versterken. Denk hierbij aan het gebruik van alcohol of sedativa. Dit is vooral belangrijk om in gedachten te houden als je gaat rijden of machines gaat bedienen.

Leverproblemen

Er zijn enkele zeer zeldzame gevallen gerapporteerd van mensen die leverproblemen hebben ontwikkeld na het gebruik van Ashwagandha. Hoewel het onduidelijk is of Ashwagandha de directe oorzaak was, is voorzichtigheid geboden, vooral als je al een bestaande leveraandoening hebt.

Immuunsysteem

Ashwagandha kan het immuunsysteem activeren, wat gunstig kan zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem. Echter, voor mensen met auto-immuunziekten kan dit mogelijk leiden tot een overactieve immuunrespons.

Chirurgie

Vanwege de mogelijkheid dat Ashwagandha de bloeddruk en het centrale zenuwstelsel kan beïnvloeden, wordt het over het algemeen aanbevolen om het gebruik ervan te stoppen minstens twee weken voor een geplande operatie.

Testosteronniveaus

Ashwagandha kan de testosteronniveaus verhogen, wat positief kan zijn voor sommige mensen, maar mogelijk niet wenselijk voor anderen. Wees je hier goed bewust van voordat je gebruik maakt van het supplement.


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222