De werkingsmechanismen van Ashwagandha uitgelicht

Ashwagandha wordt gemaakt door het drogen van de wortel en te vermalen tot poeder. In poedervorm kun je het middel vervolgens consumeren. Ashwagandha wordt door veel gebruikers geprezen om haar stressverlagende en prestatie verbeterende werking. Maar wat is Ashwagandha precies, wat zijn de effecten en wat gebeurt er met je lichaam als je het neemt? 

Wat zit er in Ashwaganda?

Het kruid komt van de Ashwagandha plant en wordt over het algemeen gewonnen uit de wortels of de bladen van de plant. Het middel wordt al duizenden jaren geconsumeerd en gebruikt voor traditionele geneeswijzen in Azië en met name India. De belangrijkste stof in het kruid is withanolide, een type flavonoïde dat een positieve werking heeft op mensen. Ashwagandha is een volledig natuurlijk goed en wordt al jaren geconsumeerd in delen van Azië. Andere actieve chemische bestanddelen in het kruid zijn alkaloïden, withaferines en saponinen.

Bewezen effecten van Ashwagandha

De term Ashwaganda komt uit het Sanskriet en wordt al duizenden jaren gebruikt in traditionele Ayurvedische geneeskunde die zijn oorsprong vindt in India. Ashwagandha staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen. Dit houdt in dat het middel stress reducerende eigenschappen heeft en helpt de gebruiker tot rust en in balans te komen. Het wordt verondersteld dat je Ashwagandha kunt gebruiken voor een breed scala aan mogelijke gezondheidsvoordelen, vindt hier een lijst van bewezen positieve effecten:

  • Stressvermindering: Ashwagandha wordt vaak gebruikt als een natuurlijke remedie voor het beheersen van stress en angst door de cortisolspiegels (het stresshormoon in ons lichaam) te verlagen 
  • Verbeterde slaap: Het middel kan de slaap bevorderen en helpen bij slapeloosheid door de gebruiker te kalmeren
  • Ondersteuning van het immuunsysteem: Ashwagandha kan gebruikt worden om het immuunsysteem te versterken en kan de weerstand van het lichaam tegen infecties verhogen
  • Energie en uithoudingsvermogen: Sommige mensen gebruiken het kruid om hun energieniveaus te verhogen en hun fysieke prestaties te verbeteren.
  • Cognitieve functie: Het wordt verondersteld dat de cognitieve functie, inclusief geheugen en concentratie, verbetert wanneer je Ashwagandha te consumeren
  • Verhoogd libido: Het middel werkt als natuurlijk libido verhogend middel door dat het onder andere testosterons niveau’s doet stijgen
  • Verhoogde spierkracht: De verhoogde testosteron niveaus hebben ook een positieve werking op de spiermassa van de gebruiker

Wat gebeurt er met je lichaam als je Ashwagandha neemt

Wanneer je Ashwagandha consumeert merk je niet direct iets. Over het algemeen merk je pas wat van de positieve effecten als je het middel voor langere tijd consequent inneemt. Voor Ashwagandha kan het tussen de 4 tot 12 weken duren voordat je merkt dat testosteronniveaus in het lichaam verhogen of je stressniveaus zakken. Hoe lang het duurt hangt allemaal af per persoon, de hoeveelheid die je neemt en vele andere factoren. Stem de hoeveelheden daarom altijd af wat fijn voelt voor jou als gebruiker en pas het rustig aan op je eigen wensen of overleg met je zorgverlener.

Wanneer je Ashwagandha neemt tegen spanning kan je na 6 weken de eerste effecten voelen. Uit studies blijkt dat verhoogde testosteron niveaus gemeten werden na 8 weken, maar dat kan ook langer duren afhankelijk van de hoeveelheid die je consumeert. Verlaagde stressniveaus als gevolg van het nemen van Ashwagandha kunnen in sommige gevallen al na 4 weken consumeren merkbaar worden voor de gebruiker. 

Wat doet Aswagandha met cortisol?

Het kruid heeft een stressverlagende werking bij langere en consistente inname. Dit komt doordat het cortisol, het stresshormoon in ons lichaam, weet te verlagen. Doordat de zogeheten hypothalamus-hypofyse- bijnier systeem of in het kort HPA-as minder reactief wordt op stressoren waardoor er minder cortisol gemaakt wordt in je lichaam en je dus ook minder gestrest voelt. 

Sporten met Ashwagandha

Sporters nemen graag Ashwagandha omdat het meerdere positieve effecten geeft die je sportprestaties ondersteunen. De gebruiker ervaart een verhoogd energieniveau waardoor je langer en meer kan sporten, ook kan de gebruiker betere spierontwikkeling ervaren en neemt je uithoudingsvermogen toe. Bij consistent gebruik van het middel voor langere tijd verbetert je slaap ook waardoor je als sporter goed kan herstellen en maximaal spiermassa kan ontwikkelen. 

Bijwerkingen van Ashwagandha

Het kruid heeft vele voordelen maar er zijn ook enkele bijwerkingen die kunnen verschillen van persoon tot persoon. Verschillende factoren spelen een rol, zoals je gezondheid, gewicht, dieet, fitheid en meer. De bijwerkingen kunnen variëren van milde maagklachten tot een verlaagd bloedsuikerniveau. Het is daarom altijd belangrijk om vooraf met je zorgverlener goed te overleggen voordat je met dit supplement aan de haal gaat. Met name wanneer je van plan bent om een hoge dosis te nemen, dan neemt de kans op bijwerkingen ook toe. 

Ashwagandha Kopen

Als je overweegt om Ashwagandha te kopen is het belangrijk om een product te kiezen dat van een betrouwbare leverancier komt en van optimale kwaliteit is. Op Ashwaganda.nl kun je verschillende reviews lezen die je kunnen helpen om een weloverwogen besluit te maken. Bij Ashwaganda.nl raden wij tot nu toe het Ashwagandha product van Zapply aan aangezien het product is gecertificeerd volgens de GMP-, HALAL- en HACCP normen. 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222