Ashwagandha: Vanaf welke leeftijd

Ashwagandha is erg populair onder een grote groep mensen. Zo gebruiken oudere mannen het middel om testosteronwaarden in het lichaam te verhogen. Veel vrouwen en mannen gebruiken het kruid juist voor de gezondheid– en mentale effecten waaronder een verlaging van stress en een kalmer en gebalanceerd gevoel. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en je leeftijd kun je misschien afwegen om Ashwagandha te nemen, of je wilt wellicht het middel introduceren aan je kinderen. Zijn er echter leeftijdsrestricties voor Ashwagandha gebruik en wat is het advies uit onderzoek? 

Lees in deze blog advies over het gebruik van Ashwagandha supplementen voor verschillende leeftijdsgroepen. 

Ashwagandha gebruik veilig voor kinderen? 

Mocht je zelf genieten van de voordelen van Ashwagandha gebruik en overweeg je het aan je kinderen te geven, dan zul je wellicht met de vraag zitten of het kruid inderdaad veilig is om te consumeren op jonge leeftijd. Over het algemeen is het extract veilig te gebruiken voor kinderen, echter is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Kinderen ontwikkelen immers snel en kunnen daardoor gevoelig zijn voor bepaalde effecten. 

Wanneer je Ashwagandha aan je kinderen wilt geven is het belangrijk om de juiste dosis te dienen en in de juiste vorm. Ashwagandha in supplementvorm is aan te raden omdat je dan kunt werken met een standaard dosering. Hierdoor weet je precies hoeveel je kind slikt. Desondanks is het essentieel om met een professionele verpleegkundige in gesprek te gaan voordat je besluit Ashwagandha te geven aan je kinderen, met name als je kind al gezondheidsklachten ervaart of medicijnen slikt. Let ook goed op mogelijke bijwerkingen bij je kind zodat je direct de inname kunt stoppen en medisch advies kunt inschakelen.  

Lagere dosis voor kinderen

Er zijn instanties bekend waar mensen Ashwagandha op hele jonge leeftijd toegediend krijgen door hun ouders. Let wel op, er is voorlopig nog weinig onderzoek beschikbaar omtrent de invloed van het kruid op kinderen, en al helemaal op hele jonge kinderen (< 5 jaar) en baby’s. Om onnodige risico’s te voorkomen is het verstandig om het middel niet toe te dienen op zeer jonge leeftijd of in gesprek te gaan met een zorgverlener. Mocht uit professioneel advies blijken dat je Ashwagandha kunt toepassen aan je kinderen is het verstandig om de dosis aan te passen aan de leeftijd en het gewicht van je kind. Ook hier is het aan te raden om in gesprek met een professional de dosis te bespreken. 

De aanbevolen dosering Ashwagandha varieert afhankelijk van je leeftijd, gezondheidstoestand en andere factoren. Over het algemeen kunnen volwassenen tussen de 250 mg en 500 mg ashwagandha per dag innemen, terwijl kinderen en adolescenten een kleinere dosering van ongeveer 125 mg tot 250 mg per dag moeten nemen.

Invloed op de groei en ontwikkeling van kinderen.

Ashwagandha kan invloed hebben op de natuurlijke groei en ontwikkeling van je kind. Overweeg daarom altijd je beslissing te nemen met een expert. De voorkeur gaat ernaar uit om het middel pas toe te dienen op een leeftijd waarop de ontwikkeling van je kind klaar is voor Ashwagandha gebruik. Wanneer dit is, is sterk afhankelijk van persoonlijke factoren en expert advies is nodig om de afweging te kunnen maken. 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222