Ashwagandha en je Emoties: De effecten

Wanneer je langdurig en dagelijks Ashwagandha supplementen slikt, kun je als gebruiker mogelijk effecten ervaren die je emoties beïnvloeden. Als je al een ervaren gebruiker bent van het extract of wilt beginnen, dan is het verstandig om op de hoogte te zijn van deze bijwerkingen zodat je jezelf voldoende kunt voorbereiden.

Lees in onze blog van vandaag meer over de impact van Ashwagandha op je emoties en hoe je maatregelen kunt treffen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen.

Ashwagandha en het effect op je emoties

Ashwagandha gebruik is zeer populair geworden vanwege de vele positieve gezondheidseffecten die gebruikers ervaren. Een van de belangrijkste werkingen is de verlaging van cortisol in het lichaam waardoor je als gebruiker minder stress ervaart. Daarnaast kun je ook hogere testosteronwaarden registreren wat verschillende voordelen heeft, waaronder een hoger libido en verbeterde spiergroei en herstel. Om deze positieve werking te ervaren dien je het middel voor een lange tijd dagelijks te consumeren. Echter, toont voorlopig onderzoek aan dat het gebruik van Ashwagandha invloed kan hebben op je gemoedstoestand. 

Bepaalde receptoren in het lichaam kunnen worden beïnvloed door de chemische actieve stoffen in Ashwagandha. Zo kunnen dopamine receptoren worden onderdrukt waardoor je emotioneel kunt afvlakken. Uit een studie die 2,5 maanden duurde die in 2022 is uitgevoerd bleek dat bij langdurig gebruik emoties beïnvloed konden worden. Onder andere werden er verlaagde adrenaline niveaus in het lichaam gemeten en verandert je hormoonhuishouding. Een afname in adrenaline niveaus zorgt ervoor dat je onderdrukte emoties ervaart. Dit kan onprettig zijn, ook voor vrienden en familie. 

Mitigerende maatregelen

Om te voorkomen dat je negatieve effecten ervaart op je emoties kun je een aantal acties ondernemen. Ten eerste kun je de hoogte van je dosis aanpassen, zeker wanneer je voor het eerst begint met het toevoegen van Ashwagandha aan je dieet. Door te beginnen met een lagere dosis kun je kijken hoe je lichaam reageert op het middel. De werking van Ashwagandha kan namelijk sterk verschillen per persoon, afhankelijk van onder andere vele persoonlijke factoren. Als je met een lage dosis begint kun je kijken hoe je lichaam reageert op de actieve stoffen en de invloed op jouw emoties. Mocht je een prettige ervaring hebben, kun je de dosis langzaam verhogen. In het geval je bijwerkingen ervaart kun je direct stoppen met het nemen van de supplementen. Mocht je dermate vervelende symptomen ervaren, dan is het verstandig om direct medisch advies en hulp in te schakelen. Als je al lijdt aan bepaalde mentale condities of medicijnen slikt is het sowieso aan te raden om bij een zorgverlener te raadplegen om Ashwagandha wel in jouw dieet past.