Ashwagandha en de Lever: Mogelijke bijwerkingen

Als je met Ashwagandha supplementen wilt beginnen is het goed om voorbereid aan de slag te gaan. Bij ashwaganda.nl is het onze doel om nieuwe en bestaande gebruikers te informeren over de voordelen en mogelijke bijwerkingen van langdurig en dagelijks gebruik. Vandaag in deze blog bekijken we de mogelijke effecten van het kruid op de lever. Voorlopig onderzoek suggereert mogelijke impact op de lever, wat met name een risico kan zijn voor mensen die al last hebben van leverklachten. 

Lees in onze blog wat de bijwerkingen en symptomen zijn van Ashwagandha op de lever en welke acties je kan ondernemen om risico’s te beperken en zelfs te voorkomen. 

Ashwagandha en bijwerkingen op de Lever

De lever is een belangrijk orgaan in het lichaam en heeft meerdere essentiële functies. De belangrijkste functies bestaan uit het volgende: 

  • Speelt een rol in de stofwisseling van suiker, vet en eiwit.
  • Produceert stollingsfactoren die nodig zijn om bloedingen te stoppen.
  • Maakt gal aan, dat nodig is voor de vertering van vetten.
  • Breekt sommige lichaamseigen hormonen af.
  • Ontgifting schadelijke stoffen.
  • Slaat ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines op.
  • Draagt bij aan de productie en afbraak van rode bloedcellen.

Het mag duidelijk zijn dat het voor je gezondheid van belang is dat je lever naar behoren werkt. Hoe speelt Ashwagandha een rol daarin en wat zijn mogelijke negatieve effecten op de lever? 

Negatieve effecten op de lever

In een studie in 2020 met vijf patiënten, drie mannen en twee vrouwen tussen de 21 en 62 jaar, werd de impact van Ashwagandha op de lever onderzocht. Daaruit bleek dat alle patiënten schade aan de lever ervaarden. Na het stoppen met gebruiken van Ashwagandha normaliseerde de lever van de patiënten binnen 1 tot 5 maanden. 

In 2023 deelde een ander onderzoek een resultaat over leverschade door Ashwagandha. Wel benoemt het rapport de complicaties voor het direct aantonen van een correlatie tussen Ashwagandha en de leverproblemen. Langer en groter onderzoek is nodig om betere conclusies te kunnen trekken op de resultaten van de studie. Desondanks is het wel een resultaat dat de aandacht verdient, met name voor mensen die al leverklachten hebben.

Wil je beginnen met Ashwagandha en heb je al leverproblemen, dan is het aan te raden om met een medisch expert je keuze te overwegen. Zo voorkom je onnodig extra risico’s. Een andere manier om risico’s te beperken is door eerst te beginnen met een lagere dosis van Ashwagandha. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je inname van supplementen te verspreiden over meerdere dagen, bijvoorbeeld om de dag in plaats van elke dag. Zo kun je goed monitoren hoe je lichaam reageert op het kruid en eventuele acties ondernemen indien je onprettige effecten ervaart.