Ashwagandha en bijwerkingen op jouw emoties

Wanneer je Ashwagandha dagelijks gebruikt, kun je mogelijk bepaalde bijwerkingen ervaren op je emoties en gemoedstoestand. Of en hoe je dit ervaart is sterk afhankelijk van de dosis die je neemt, de duur van gebruik en vele persoonlijke factoren. Gebruikers kunnen een emotieloos gevoel ervaren, wat onprettig kan zijn ook voor vrienden en familie. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan om ongewenste symptomen voor te zijn en negatieve effecten te beperken. 

Lees in deze blog meer over de effecten van Ashwagandha op jouw emoties en hoe je acties kunt ondernemen om de effecten tegen te gaan of te beperken. 

De invloed van Ashwagandha op jouw emoties

Er zijn gevallen bekend waarbij gebruikers negatieve effecten op de emoties ervaren bij langdurig en dagelijks Ashwagandha gebruik. Hoewel dit in de meeste gevallen niet een direct risico vormt, kan het gevoel erg onprettig zijn voor jou als gebruiker of voor de vrienden en familie om je heen. Uit onderzoek komt ook naar voren dat Ashwagandha gebruik invloed heeft op receptoren in je lichaam die een rol spelen bij je gevoel en emoties. 

Een van de receptoren die beïnvloed kan worden zijn de dopamine receptoren. Dopamine is een stofje in het lichaam dat gemotiveerd gedrag stimuleert. Wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten gaat je lichaam achteraf dopamine aanmaken waardoor je je prettig voelt bij de uitgevoerde actie. Langdurig Ashwagandha gebruik kan dus de receptie van dopamine onderdrukken waardoor je emotioneel wat kouder aan kunt vullen. Omstanders kunnen je omschrijven als emotieloos. Ook heeft het extract impact op je adrenaline niveaus, wat een belangrijke stof is in het lichaam voor stressvolle situaties. Adrenaline zorgt ervoor dat je alert en gefocust wordt waardoor je optimaal kunt presteren in een stressvolle situatie. De afname in adrenaline in het lichaam kan er echter ook voor zorgen dat je meer emotielozer aanvoelt. 

Is de impact op je emoties permanent? 

Indien je onderdrukte emoties ervaart kan dat erg onprettig zijn, maar zijn deze bijwerkingen ook permanent? Dat lijkt niet het geval te zijn. Wanneer je stop met Ashwagandha supplementen te gebruiken zul je op termijn weer je gebruikelijke emoties ervaren. Het kan ongeveer 2 weken duren nadat je bent gestopt met het slikken van de capsules voordat de effecten van het kruid volledig uit je lichaam verdwenen zijn.  

Mitigerende acties om impact op je emoties te voorkomen. 

Of je de negatieve bijwerkingen op je emoties zult ervaren hangt sterk af van de persoon, de dosis en hoe lang achterelkaar je de supplementen slikt. Een hogere dosis zal ervoor zorgen dat je meer kans hebt op bepaalde bijwerkingen en dat ze mogelijk sneller optreden. Daarnaast kan je gewicht en gezondheid een belangrijke rol spelen. Mocht je al bepaalde mentale klachten hebben of medicijnen gebruiken, dan is het af te raden om Ashwagandha te gebruiken. Bespreek het dan ook altijd met een zorgverlener die expert advies kan geven op het onderwerp, zo voorkom je onnodige risico’s. Wanneer je besluit het supplement dagelijks te gebruiken dan kun je overwegen om te beginnen met een lagere dosis, bijvoorbeeld door niet elke dag maar om de dag een supplement te slikken. Hierdoor kun je aftasten hoe je lichaam reageert op Ashwagandha en kun je tijdig handelen indien je onprettig effecten ervaart. 


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function jnews_encode_url() in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php:222 Stack trace: #0 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(366): JNews_Select_Share::get_select_share_data('facebook', false) #1 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php(65): JNews_Select_Share->build_social_button('facebook') #2 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): JNews_Select_Share->render_select_share('') #3 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters(NULL, Array) #4 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-includes/general-template.php(3066): do_action('wp_footer') #6 /home/custo in /home/customer/www/ashwaganda.nl/public_html/wp-content/plugins/jnews-social-share/class.jnews-select-share.php on line 222